top of page

Často kladené dotazy

  • Co je to lyofilizace?
    Lyofilizace je způsob sušení (nejen) potravin. O principu je blíže pojednáno v článku Jak funguje lyofilizace.
  • V čem je lyofilizace jiná oproti běžnému sušení?
    Lyofilizované potraviny jsou mnohem více sušší, řádově 1 až 5% vlhkosti. Díky tomu vydrží déle. Mezi přední vlastnosti patří ovšem zachování většiny živin a vitamínů nebo také možnost uvést některé lyofilizované potraviny do čerstvého stavu. To běžný způsob sušení nedokáže. Podrobně v článku Vlastnosti lyofilizovaných potravin.
  • Co všechno lze v AMARU lyofilizovat?
    Z ovoce a zeleniny téměř všechno, co vás napadne. Zrovna tak se dobře lyofilizuje maso nebo různé mléčné výrobky. Nelze lyofilizovat enormně sladké produkty (med, kondenzované mléko) nebo naopak velice slané potraviny, viz. Co do lyofilizátoru nepatří.
  • Jaká je kapacita lyofilizátoru AMARU?
    U lyofilizátoru AMARU uvádíme kapacitu 7,5 kg potravin. To protože s takovou nakládkou testujeme náš přístroj. Nicméně kapacitu nemusí vždy ohraničovat hmotnost, ale může jít i o plochu polic. Příklad: AMARU už lyofilizoval i 10 kg jogurtu nebo 14 litrů vody, ale nemusí být možné do něj dostat více jak cca 3 kg bylinek, které limituje prostor na policích. Podrobněji o tom pojednává článek Kapacita lyofilizátorů
  • Jak dlouho sušení v AMARU trvá?
    Zcela záleží na množství vody v produktu. Může to být 24 nebo také 48 hodin. Většina ovoce a zeleniny při 7,5 kg nakládce trvá cca 30 hodin (bez zamrazení). Záleží však především na obsahu vody v produktu, ale také na velikosti jednotlivých kousků, případně na velikosti plochy, kudy může voda z produktu odcházet. Detailní informace naleznete v článku Jak dlouho trvá lyofilizace.
  • Mohu lyofilizovat více různých potravin najednou?
    Ano, teoreticky tomu nic nebrání. Při lyofilizaci nedochází k přenosu vůní ani pachů a sami jsme odzkoušeli společně sušit třeba višně a kuřecí žaludky a srdce. Prakticky to ale při výrobě nemá velký smysl. Vždy jedna potravina bude vysušená dříve, kvůli jinému poměru vlhkosti, a zbytečně pak zabírá místo dokud se nevysuší zbytek nakládky.
  • Jak je zajištěna hygiena vůči potravinám?
    Komora přístroje i produktové tácy, na kterých se potraviny suší jsou z nerez oceli 1.4301 (dříve označována jako AISI 304), známé také jako "potravinářská ocel". Plastové součástky policového systému, které mohou přijít do styku z potravinami jsou z kopolyesteru, ke kterému můžeme dodat certifikát pro styk s potravinami. Splnění hygienických požadavků bylo také předmětem ověřování ve Státním zkušebním ústavu, při posuzování shody s vyhláškou 176/2008 Sb., konkrétně čl. 2.1.1.
  • Kolik AMARU stojí?
    Neváhejte nás kontaktovat a my vám zašleme kompletní cenovou nabídku vč. příslušenství. Nabídky se snažíme odesílat nejpozději následující pracovní den.
  • Jaká je návratnost investice do lyofilizátoru AMARU?
    To záleží co budete v AMARU sušit, za kolik to nakoupíte a za kolik to budete schopní prodat. Nejsme tedy schopni Vám tuto otázku zodpovědět, ale určitě Vám pomůžeme doplnit do rovnice proměné jako např. kolik stojí 1 cyklus sušení a jak dlouho asi tak trvá. Rádi Vám také poskytneme kontakty na referenční zákazníky, kteří Vám mohou sdělit některé své zkušenosti. K dispozici jsme Vám také pro konzultace a doplňující otázky, stačí nás kontaktovat.
  • Jaké jsou náklady na provoz lyofilizátoru?
    Co se týče elektrické energie, tak záleží na Vaší ceně za 1 kWh. V našich testech 1 proces se 7,5 kg zeleniny vycházel na 33,5 kWh. Další nákladovou položkou je olej do vakuové vývěvy lyofilizátoru. Budete-li používat ten od nás, vyjde olej na jeden proces na necelých 20 Kč a navíc s AMARU dostanete vždy zásobu na více jak rok provozu. Celkově se tomuto věnuje náš článek Provozní náklady lyofilizátoru.
  • Lze přístroj před koupí někde vidět?
    Určitě Vám rádi předvedeme náš výstavní a testovací kus u nás na Praze 6, viz. Kontakt.
  • Je možné AMARU vyzkoušet s mým produktem?
    Zatím nemáme kapacity pro zapůjčení přístroje k vám, ale můžeme nabídnout bezplatný test lyofilizace s vaším produktem, viz. Zkouška komerční lyofilizace.
  • Jak probíhá objednání lyofilizátoru AMARU
    Na Vaši žádost Vám zašleme návrh kupní smlouvy. Při podpisu KS vystavujeme zálohu ve výši 50% z ceny objednaného lyofilizátoru vč. příslušenství a pokud není hotovo, začínáme s výrobou, viz. článek Jak se vyrábí lyofilizátor AMARU. Když je výroba dokončena a začíná série výstupních testů, kontaktujeme Vás pro domluvení termínu dodání, instalace a zaškolení. Současně vystavujeme 2. zálohovou fakturu na 50% celkové ceny. Při zprovoznění a zaškolení obsluhy předáváme konečnou fakturu.
  • Za jak dlouho je možné přístroj dodat?
    Máme-li AMARU skladem, může u vás být do týdne. Zpravidla se však dodací lhůta pohybuje od 8 - 12 týdnů. Přesný termín je vždy uveden v návrhu kupní smlouvy, který Vám zašleme na vyžádání. Více o termínech dodání v článku Dodací lhůta lyofilizátoru AMARU
  • Jak je zajištěn servis?
    Servis u zákazníka poskytujeme na celém území ČR a SR. V rámci záruky je servis kompletně bezplatný. Na vyžádání Vám zašleme aktuální ceník servisních prací.
  • Jaká je životnost lyofilizátoru AMARU?
    Protože jsme při vývoji použili převážně léty ověřené komponenty z laboratorních lyofilizátorů, můžeme oficiálně zaručit opravitelnost po dobu 10 let. Sami si ale věříme, že AMARU (při dodržení údržby a servisu) vydrží jednou tolik. Praxe je taková, že první AMARU byl instalován na jaře 2018 a od té doby funguje v nepřetržitém 24/7 režimu. Má tedy za sebou více jak 5 let provozu bez závažných závad.
  • Jakou poskytujeme na AMARU záruku?
    Standardně nabízíme záruku v délce 12 měsíců od data instalace. Na přání je možné objednat prodloužení záruky na 2 roky. Více o záruce pojednává článek Záruční lhůta 12 versus 24 měsíců
  • Jaké podmínky potřebuje AMARU k provozu?
    Stran médií AMARU nepotřebuje vlastně nic víc, než jednu 230V zásuvku s vlastním 16A jističem. Aby vám dlouho sloužil a vy jste měli dostatek pohodlí při práci, je potřeba zajistit dostatečný prostor okolo přístroje, okolní teplotu v rozmezí 15 až 25°C a dobré větrání prostor. Více se tomu věnujeme v článku Provozní podmínky lyofilizátoru AMARU.
  • Jakou údržbu z mé strany lyofilizátor vyžaduje?
    Kompletní soupis údržby je součástí návodu k obsluze. Určitě bude potřeba ve vakuové vývěvě pravidelně měnit olej. To je úkon náročný asi jako dolití ostřikovače do auta. Dále je to pak především o udržování čistého těsnění, dveří, komory, atp. Podrobně se tímto zaobírá kategorie Údržba AMARU na našem blogu a nebo se rovnou podívejte na naše video o údržbě na YouTube:
  • Jak balit potraviny po lyofilizaci?
    Nejlépe ihned po sušení a bez přístupu okolního vzduchu obsahující vlhkost. Nejčastěji se používá vakuové balení nebo obal s ochrannou atmosférou. Více v článku Balení lyofilizovaných potravin Sami technologie pro balení nenabízíme, ale rádi Vám dáme kontakt na specialisty v tomto oboru.
  • Je v nabídce i větší lyofilizátor, než AMARU?
    Momentálně není. Určitě bychom rádi časem přinesli na trh lyofilizátor v vyšší kapacitou. V současnosti tak nabízíme více jednotek AMARU pro zvýšení kapacity, viz. Dva lyofilizátory na jednom místě neboVětší než malé množství lyofilizátorů. Hledáte-li přístroje s kapacitou desítek až stovek kilogramů, možná vás zaujmou přístroje CUDDON, které nabízí naše sesterská společnost BIOTRADE.
bottom of page