09/2020 - Článek aktualizován podle výsledků z AMARU s novou chladící jednotkou.
Kdyby AMARU byl kuchyňský spotřebič, asi by nešlo o zásadní otázku. Protože ale vyrábíme zařízení pro malé podnikatele a živnostníky, čas znamená peníze a proto je otázka trvání jednoho procesu na místě.
Hned na úvod je dobré uvést, že nelze říct jednotný čas, který bude platit vždy a pro každý typ potravin. Stejně jako u pračky je rozdíl, jestli pere jedno tričko nebo 7 kg prádla, u lyofilizátoru záleží na množství i na typu sušených potravin.
V AMARU se celý proces dělí na 2 části - mrazení a sušení. Přitom první jmenovaná může mít více podob. Záleží, jestli mrazení produktu provádí AMARU nebo se uživatel rozhodne ušetřit strojový čas lyofilizátoru a produkt na tácech mrazit třeba v pultovém mrazícím boxu.
Fáze mrazení (v AMARU)
Když naložíme 5 - 7 kg potravin do AMARU, zpravidla to zabere 15 - 20 hodin, než je produkt dobře promrzlý. Samozřejmě záleží, jestli jde např. o mléko s pokojovou teplotou nebo o Ruskou zmrzlinu, která už má "náskok" s teplotou kolem -4°C.
Za předpokladu, že uživatel bude často lyofilizovat stejné produkty, je vůbec nejlepší si správné zamrazení ověřit. Prostě u prvních procesů přerušit program, otevřít dveře komory a vpichovacím teploměrem změřit produkt na různých místech v komoře. Člověk má potom jistotu, že vždy stačí nastavit ověřený čas mrazení.
Fáze mrazení (v mrazícím boxu)
Zamrazit produkt v mrazáku má výhodu úspory času - v AMARU se může jedna várka sušit, zatímco druhá už se zamrazuje. I zde je dobré si před naložením do lyofilizátoru ověřit teplotu produktu. Pamatujte, že i krátký přenos táců napříč jednou místností podstatně produkt zahřeje a je proto nutné v AMARU nastavit alespoň 5 - 7 hodin času mrazení pro stabilizaci.
Výše uvedené platí, když máte mrazící box do -20°C a výkonnější. Standardní mrazák (cca -12°C až -18°C) sice pomůže urychlit proces mrazení, avšak po vložení do lyofilizátoru je potřeba nastavit delší čas mrazení. Při spuštění sušení by produkt měl mít kolem -30°C.
Fáze sušení
Průměrná doba samotné lyofilizace (sušení) je cca 28 hodin. Tedy produkt, který sice zabere všechny police, ale nemá velkou hmotnost (bylinky, Pribináčky,...) se bude sušit třeba jenom 24 hodin. Naproti tomu 8 kg tekutého produktu (jogurt, vejce,...) zabere klidně 40 hodin. Čím více produktu do AMARU dáme, tím delší bude doba sušení. Když jsme sušili rovných 10 kg jogurtu, zabralo to necelých 45 hodin.
Když to zkusíme shrnout: mrazení zabere 15 - 18 hodin, ale lze jej zkrátit na cca 5 - 7 hodin použitím vhodného mrazícího boxu. Sušení je pak otázka průměrně 30 hodin podle typu a množství nakládky.
Pokud tedy dobře optimalizujeme plán zamrazování a uchovávání potravin před sušením v mrazícím boxu, samotný proces může být otázkou jedno a čtvrt dne.
Chcete mít jistotu? Kontaktujte nás a společně vyzkoušíme lyofilizaci Vašeho produktu zdarma - více informací.