top of page
Karel Schmiedberger

Lyofilizované jahody


Veselé české jahody firmy Hortim-International, spol. s r.o.

Letos jsme si museli všichni na samosběr jahod počkat. Díky nedávným mrazům se sezóna trochu posunula. Původně jsem chtěl i já vyrazit směr Kolín, ale když v pátek samosběr začal, bylo po půl dni vybráno a čeká se na další, teprve zrající kousky. A možná i to je pro AMARU dobře, protože nám dovoluje si uchovat potraviny, které chceme na dobu, kdy nebudou běžně dostupné.

Příprava

Vyrazil jsem tedy naopak směr Makro a pořídil 6,5 kg českých jahod. Možná jsou ze skleníku, možná ze španělského skleníku, ale pro účel testu budou stačit. AMARU nedělá v původu potravin žádné rozdíly.

Vzal jsem schválně o půlkilovou vaničku navíc, abychom měli cca 6 kg nakládku i po odřezání stopek a selekci otlučených nebo špatných jahod.

Jahody naskládané v potravinářském lyofilizátoru AMARU

Často slyším požadavek, že lidé si žádají lyofilizované jahody v celku, ale jde o ekonomický nesmysl. Jak jsme si už několikrát napsali, čím menší kousky, tím lepší přenos tepla a rychlejší lyofilizace. Kdybychom nechali jahody v celku, dost možná je budeme sušit celý týden, než budou kompletně vyschlé. Proto jsem každou jahodu překrojil hned na dvakrát a nutno říct, že z některých gigantů šlo o pořádné čtvrtinky.

Zamrazení

6 kg jahod je už značné množství materiálu, který musí dobře zmrznout. Proto jsme na AMARU nastavili rovných 12 hodin pro fázi zamrazení, které se později v grafu ukázala jako hraniční. Klidně další hodinu nebo dvě by to sneslo.

Předpokládáme, že většina uživatelů stejně bude zamrazovat separátně v mrazícím boxu a AMARU tak bude využíván pouze na sušení. Přesto je dobré nastavit na fázi zamrazení aspoň 3 hodiny, které teplotu jahod po nakládání ustálí.

Sušení

Jahodám jsme poskytli celkem 35 hodin v této fázi. Po ukončení jsem vzal největší kus ze spodní police ověřil, že je suchý i uprostřed. Přesto jsem pak našel jeden, ani ne moc velký, kousek s cca 1 mm zmrzlým jádrem. Možná jenom odchylka, ale přesto by jistější bylo příště nastavit čas sušení na cca 37 - 40 hodin při této hmotnosti nakládky.

Výsledek

Kromě zmíněného jednoho kusu jahody jsou suché na troud. Lze je rozdrtit na prášek, jak ukazuje video níže. Samozřejmě jsme je moc dlouho dýchat nenechali a hned šly do vakuové baličky.

Rehydratace

Rehydratace jahod sušených mrazem je snadná. Stačí na cca 5 minut nechat ve vodě. Při hodně dlouhé době se mohou rozmočit. Je potřeba počítat s tím, že jahody si zachovají barvu, ale přijdou o semínka, která stále odpadávají a zůstávají vy pytlíku nebo na tácku.

Využití

Jahody jsou dokonale univerzální potravina pro lyofilizaci. Lze je křupat samotné v sušeném stavu, stejně tak je lze rehydratovat a použít do jogurtu nebo do rolády / dortu. Skvěle se také mixují na hebký prášek.

Prášek z rozmixovaných lyofilizovaných jahod

Poslední jmenovaný má pak širokou paletu využití. Uděláte z něj výborný jahodový shake nebo zmrzlinu, lze jej opět použít do jogurtu, který hezky obarví a výrazně ochutí. Velmi zajímavý produkt to je pro cukráře a kuchaře, protože jahodový prášek je svým způsobem sám barvivem a jde použít také při výrobě cukrářských výrobků jako zdobení nebo posyp u kterého je jednoduché složení: 0% Éček, 0% barviv, 0% konzervantů, 100% jahod s jasným původem.


569 zobrazení
bottom of page