Hotovky v dnešní době nabírají druhý dech. Od momentu, co se do jejich výroby pustilo pár českých firem, které se vyhýbají chemii a připravují opravdu poctivé pokrmy ve sklenici nebo sáčcích, se hotovky pomalu dostávají zpět do batohů turistů, výletníků nebo jenom chatařů a lidem, kteří mají při své aktivitě jiné starosti, než si vařit plnohodnotné jídlo.
Další zajímavou skupinkou jsou outdoor sportovci. Nemusí jít přitom zrovna o polární expedice, ale mohou to být horolezci, trekkeři, vodáci, nebo mořeplavci. Tito, kromě trvanlivosti, chuti a odolnosti balení potřebují ještě jednu vlastnost - nízkou hmotnost. Vlastně všichni jmenovaní mají vody kolem sebe dostatek a tak je zbytečné si další nosit s sebou v jídle.
Příprava
Protože nikdo z nás neoplývá kuchařským nadáním, rozhodli jsme se pořídit poctivé hotovky od jedné rodinné firmy. Aby se to dobře počítalo, vzali jsme deset 600 g sáčků, od každého jídla 4 porce. Na každý z pěti táců v AMARU tedy jedno jídlo, celkem 6 kg potravin.
Segedínský guláš
Kuře na paprice
Hovězí guláš
Španělský ptáček
Boloňská směs na špagety
Protože jde o opravdu poctivé hotovky, z pytlíků zpravidla vypadly kusy masa. Tyto jsem tedy trochu podrtil vařečkou (nůž nebyl třeba - rozpadalo se to jako dortík). V případě španělského ptáčka jsem musel každého tzv. rozstřelit, protože závitek s masem a vejcem by lyofilizaci asi neúměrně prodloužil.
Španělský ptáček musel být rozstřelen! Jinak by se špatně sušil.
Zamrazení
Pytlíky se uchovávají v pokojové teplotě, což v den nakládání znamenalo asi 24°C. Náš prototyp dokázal celých 6 kg zamrazit na potřebnou teplotu pod -25°C za 14 hodin.
Sušení
Omáčky s kousky masa se suší nadmíru dobře. Asi by to bylo o něco složitější, kdybych nechal u některých jídel opravdu velké kusy masa, kterým by usušení zabralo déle, ale takhle proces sušení zabral pouhých 34 hodin.
Výsledek
Po vytažení z přístroje byly všechny druhy jídla na troud suché. Kusy masa by šlo rozdrolit na prach a omáčky držely tvar tácu ve vrstvě, ve které zmrzly. Ostatně posuďte sami:
Schválně ještě uvedu znovu seznam jídel, ale tentokrát s finální hmotností jednoho pytlíku (2 porce), který před sušením měl 600 g
Segedínský guláš - 155 g
Kuře na paprice - 119 g
Hovězí guláš - 120 g
Španělský ptáček - 120 g
Směs na špagety - 117 g
V průměru jde tak o úbytek hmotnosti kolem 75% a více. Zkuste si představit, že v batohu nesete namísto 6 kg pouze asi jeden a čtvrt kila jídla a přitom jde stále o rovných 20 porcí poctivých hotovek.
Rehydratace
Namísto slov přidávám další video. Ostatně nikdo asi nebude jíst lyofilizovaný segedínský guláš v suchém stavu.
Využití
Hodně toho bylo popsáno v úvodu článku. Za zmínku však stojí ještě jedna věc. Jak je patrně z videa výše, u lyofilizované verze není potřeba ohřívat jídlo v kotlíku, stačí zalít už vroucí vodou a pár minut počkat.