top of page
Karel Schmiedberger

Lyofilizace 10 kg potravin v AMARU


10 kg bílého jogurtu
10 kg bílého jogurtu

Občas dostanu dotaz, proč v parametrech uvádíme 7,5 kg jako "typickou" nebo "obvyklou" kapacitu nakládky lyofilizátoru AMARU. Ona kapacita sama je docela termín ošemetný, což jsme už psali v článku Kapacita lyofilizátorů.


7,5 kg nakrájené zeleniny totiž pravidelně testujeme, když na AMARU něco změníme nebo upravíme. Směs na svíčkovou z Makra po 2,5 kg pytlech totiž tak zhruba nejlépe odpovídá tomu, co se běžně v lyofilizátoru suší - malé kostičky zeleniny podílem vody cca 85%.


Jak jsme si už říkali v článcích Lyofilizované bylinky nebo z loňského Lyofilizované bezové květy, do AMARU se vejde 2,5 až 5 kg těchto produktů, protože není více místa. Čas takového procesu je ale obvykle hodně krátký, zpravidla do 24 hod., protože bylinky neobsahují zase moc vody.


Dnes vám ale přinášíme informace z druhé části spektra - maximální nakládky produktu s velkým obsahem vlhkosti. Lyofilizovat bílý jogurt už jsme zkoušeli. Zatím jsme se ale k plné nakládce čítající 10 kg jogurtu nedostali s novým AMARU, který má od loňského roku výkonnější chladící jednotku a z předloňska zase policový systém 2.0, který zkrátil dobu lyofilizace o více jak 1/3 času.


Pravidelní čtenáři našeho blogu vědí, že produkt je potřeba řádně zamrazit na cca -30°C. Většina našich zákazníků, kteří mají AMARU pro komerční účely pak k tomuto používají zkratku přes mrazící box. Tím se nejen zkrátí fáze zamrazení v lyofilizátoru, ale box funguje jako prozatimní uložení nakládky, než na ní přijde řada. Pokud by jste chtěli jogurt nechat zmrazit v AMARU, vyčleňte si na to rovný jeden den, tedy 24 hodin.


Když čas chlazení vyprší, spouští se fáze samotného sušení. K vyjmutí z lyofilizátoru jsme se dostali až po 47 hodinách a všechen jogurt byl suchý na prášek. Už to (oproti dřívějším 3 dnům) je dobrý posun. Nicméně podle grafu by stálo za to další vsádku vyjmout po 40 - 43 hodinách.


V důsledku lze tak říct, že jediný společný faktor u nakládky kteréhokoliv lyofilizátoru je maximální množství vody, které kondenzor dokáže zachytit. V případě AMARU jsme zatím ověřili množství 10 kg ledu, když jsme nedávno testovali sušení 10 litrů samotné vody.

Teoreticky by se asi na police vešlo ještě 1 nebo 2 kg jogurtu, avšak logicky by to vedlo k prodloužení doby sušení a je otázka, jestli se někomu tak vyplatí jedna dlouhá vsádka nebo svůj produkt sušit po menších dávkách.


Kolik má tedy AMARU kapacitu? Stále se budeme držet termínu, že typicky je to 7,5 kg, ale jak můžete vidět, neznamená to kapacitu maximální.

470 zobrazení
bottom of page